2017. április 9., vasárnap

Garnéla

Alap tartozékok: Akvárium 20-30 literes is megteszi egy fajnak amíg nincsenek sokan, de ha szeretnéd tartani más garnélákkal, vagy halakkal, arányosan nagyobb. Szűrő, világítás, hőmérő. Ha szükséges, télen egy automata fűtő, vagy nyáron a hűtéshez ventillátor. Érdemes az akváriumba tenni Jávai mohát, mert ebben jól tudnak bujkálni és szaporodni. Aljzatnak célszerű bazaltot választani, vagy apró kavicsot, de elvannak aljzat nélkül is. Nem fontos leszívni az aljzatról a mulmot, mert a garnélák abból is táplálkoznak. Édesvízi gerinctelenek: ide tartoznak a különféle garnélák, csigák és rákok. A garnélák: kiváló algaevők, jól tisztítják az aljzatot, és rendben tartják a növényeket az akváriumban. Apróbb békés halak társaságában jól megvannak. Ez egy jó hobbi és dekoratív dísze a lakásnak. Szeretik a sűrű növényzetet, a moha fajokat, amiről sokat szedegetnek, valamint búvóhelyül is szolgálnak nekik. A túl nagy áramlást kerüljük akváriumukban. A garnélák általában 1-2 évig élnek, a méretük nem nagyobb 2-3 cm-nél. Megfigyelések szerint a Cardina fajok kb. 15 hónapot élnek, kb. 6 hónaposan lesznek ivarérettek. Ha jól érzik magukat nálunk, akkor hamarosan szaporodni is fognak. A nőstény a petéiből 4-6 hét múlva apró garnélák bújnak ki. Nemek közti különbség: A nőstények nagyobbak, színesebbek, a hasuk alul dudorodik. A hímek kisebbek, átlátszóbbak, és egyenes a hasuk. A nősténynek van egy úgynevezett nyereg a nyakánál fölül, az tulajdonképpen petefészek, melynek a színe eltérő a testétől. Ez majdnem mindegyikre igaz, csak a Sulawesi garnélákra nem, mert azoknál a hím és a nőstény is teljesen egyforma. A garnélák tartása nem nehéz dolog, viszont rendkívül élvezetes. Én nagyon szeretem megfigyelni őket, ahogy szedegetnek, esznek, bujkálnak, úszkálnak. Remélem sokan megszeretik az akvarisztika ezen részét. Sok sikert kívánok egészséges és szép garnélák tartásához!

Neocaridina davidii

Minden Neocaridina kezdőknek ajánlott, mert nagyon sokféle vízben megélnek. A legtöbb akvarista ezekkel a garnélával kezdi felfedezni és megismerni az akvarisztikának ezt az új vonalát. Mint minden más édesvízi garnélák, ők is érzékenyek a víz magas nitrát, vas és réz tartalmára. Az etetési időszak jól mutatja a garnéláink egészségi állapotát, és a szaporodási kedvüket: ha a garnéláink egészségesek, akkor etetéskor megrohamozzák az ételt és egymáson átugrálva próbálnak egy-egy darabkát megkaparintani belőle. Ilyenkor jól megfigyelhetjük, hogy vannak-e kis rákok is közöttük. Ha garnéláink folyamatosan bujkálnak, és nem jönnek elő etetéskor, akkor az jelzi, hogy valami nincsen rendben. Etetni egy nap egyszer érdemes, és csak annyit adjunk nekik egyszerre, amit 2-3 óra alatt elfogyasztanak. A túletetés leronthatja a vízminőséget, ami a leggyakoribb halálozási ok. A garnélák a természetben dögevők, és nem minden nap jutnak élelemhez, ezért ha 1-2 napig nem etetünk, akkor sem lesz semmi bajuk.

Tudományos név: Neocaridina Davidi (heteropoda)
Magyar név: Sakura garnéla
Csoport: Gerinctelenek
Származás: Ázsia; Taiwan
Testhossz: 2-3 cm
Természetes élőhely: A vad színváltozat Kínában, Taiwanon és Vietnámban honos, de a Red cherry garnélát mesterségesen Taiwanban kezdték tenyészteni, aztán abból a Sakurát is.
Viselkedés: Békés, külön a számukra berendezett akváriumban tartsuk őket.
Táplálkozás: Nem válogatós, alga tablettáktól kezdve a különféle haleledelekig mindent megeszik. Adhatunk nekik forrázott spenótot, zöldségeket, Shrimps Narturals száraz tápot.
Szaporítás: Könnyű
Medence: Minimum 15 literes
Halnépesség: 15 literre 8-10 garnéla
Dekoráció: Növényekkel dúsan teleültetett akvárium, használjunk a víz színén úszó növényeket, hogy tompítsuk a világítás erősségét. Használjunk sötét színű aljzatot.
Hőmérséklet: 20-30 °C
pH: 6,5-8
Keménység: Nem kritikus
Várható életkor: 1-2 év

Ha szaporítani is szeretnénk garnéláinkat, akkor célszerű őket külön akváriumban tartani, mert a kis garnélák könnyen a halak áldozatául eshetnek. A Neocaridina garnélák nagyon szaporák, az egészséges kolóniákban a nőstények szinte folyamatosan tele vannak petékkel. Tipikusan 30-45 nap alatt kelnek ki a petékből a kis rákok. Ha a nőstény petéin megfigyelhető már a szemek kialakulása, akkor a kicsik hamarosan kikelnek. Ilyenkor a nőstény a kis garnélákat kiengedi, amelyek kb. 1,5 mm-esek és átlátszóak. Majd csak egy hét múlva kezdenek el színesedni.

Red Cherry

Blue Dream

Orange

Chocolate

JadeForrás: https://akvafarm.hu/

JBL Easy Test 6in1

Vízteszt készlet – 50 mérésre elegendő!

Gyors mérést tesz lehetővé: GH, KH, NO2, NO3, pH és Cl2 értékek ellenőrzésében. A csíkteszt különlegessége, hogy a legfontosabb víz paramétereken kívül klórt is tesztel. Így a teszt alapján lehetőségünk van az akváriumba további vízkezelőt, klór csökkentőt adagolni, amennyiben a klór szint az ajánlottnál magasabb lenne.
A csíktesztek gyors időszakos mérésekhez ajánlottak. Pontosabb mérésekhez a csepegtetős teszteket javasoljuk.

Használata:
A tesztcsíkot helyezzük 2-3 másodpercre a vízbe és mozgassuk előre-hátra.
Vegyük ki, rázzuk le róla a vizet, majd helyezzük a tesztcsíkot egy vízszintes alátétre.
A klór tesztmezőt azonnal hasonlítsuk össze a színskálával és olvassuk le a mért értéket.Az összes többi tesztmezőnél várjunk 60 másodpercet, és ezután hasonlítsuk össze a színeket a dobozon lévő színskálával. Ahol a tesztcsíkon megjelenő szín megegyezik a színskála egy színértékével, olvassuk le a mért értéket. 

A mért adatok: nitrát, nitrit, össz-keménység, karbonát-keménység, pH. 

A színskálák alatt külön színkód jelzi a kívánatos értékeket: 
zöld = biztonságos, narancs = veszélyesbe hajló, piros = veszélyes.

A tesztcsíkok érzékenyek a nedvességre. Mindig csak annyi tesztcsíkot vegyünk ki, amennyit használunk. A tesztcsíkok kivétele után a dobozt mindig gondosan zárjuk vissza! A doboz nedvszívó anyagot tartalmaz. Tartsuk száraz, hűvös helyen.

NO3 – nitrát 
Kívánatos érték: édesvízi akvárium: 50 alatt. 
Értékének növelése édesvízi akváriumban: Nem szükséges. Ha csak növényeket tartunk, tápot használjunk. 
Értékének csökkentése édesvízi akváriumban: vízcsere, Nitrat-Ex, Bio-Nitrat-Ex, ClearMec plus 

NO2 - nitrit 
Kívánatos érték: édesvízi akvárium: 0,1 alatt. 
Értékének növelése édesvízi akváriumban: Nincs értelme, a nitrit mérgező! 
Értékének csökkentése édesvízi akváriumban: vízcsere, ClearMec plus, a szűrő biológiai hatását növelni: FilterStart, Denitrol

GH – össz-keménység 
Kívánatos érték: édesvízi akvárium: 8-20. 
Értékének növelése édesvízi akváriumban: AquaDur Plus, MagnesiuMarin 
Értékének csökkentése édesvízi akváriumban: keverjünk a vízhez fordított ozmózissal kezelt vagy ioncserélt vizet 

KH – karbonát-keménység
Kívánatos érték: édesvízi akvárium: 5-12. 
Értékének növelése édesvízi akváriumban: AquaDur Plus, AquaDur Malawi/Tanganjika 
Értékének csökkentése édesvízi akváriumban: Aquacid fokozatos adagolása, keverjünk a vízhez fordított ozmózissal kezelt vagy ioncserélt vizet 

pH – savasság/lúgosság 
Kívánatos érték: édesvízi akvárium: 6,5-7,5. 
Értékének növelése édesvízi akváriumban: Aquakal, a vízfelszín erőteljes mozgatása, kevesebb CO2-adagolás. 
Értékének csökkentése édesvízi akváriumban: Aquacid fokozatos adagolása, CO2-adagolása, szűrés tőzeg-granulátumon keresztül (pl. Tormec). 

Cl - Klór

Garnélás akvarisztikával foglalkozó oldalak, linkek:

http://www.diyhal.eoldal.hu/cikkek/redakvarium.html
http://garnela.info.hu/linkek.html
http://akvakertesz.hu/
http://garnelaforum.hu/
http://akvaguru.hu/index.php?mit=42
http://www.akvarista.hu/blogok/3228-red-cherry-garnela-es-tarsai
DIY CO2 low profile – pro kit…
DIY szódabikarbónás CO2, azaz az út végén

 GreenAqua
ShrimpLand


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése