2016. március 15., kedd

Linux Mint - Nvidia grafikus kártya telepítése

Sokak panaszkodtak arra, hogy nehezen tudják felrakni az Nvidia drivert a Linuxos gépükre pedig van egyszerűbb megoldása is, ezt szeretném most megmutatni. Én Linux Minten mutatom meg, de más Debián alapú rendszereknél is így kell felrakni.

Először is nyitunk egy terminált. Nem kell aggódni nem kell belenyúlni, belemarkolni a Linux rendszerbe magától mindent megfog csinálni a Linux, nekünk csak egy két dolgot kell begépelni még azoknak is egyszerű lesz akik nem annyira értenek a Linuxhoz csak felhasználói szinten elég lesz csak a „ctrl+sift+c” és a „ctrl+sift+v” billentyűzet megoldást használni. 

Ezek után a következőt kell beírni terminálba:

sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa -y

adjuk meg a jelszavunkat.

Ha nem akarjuk mindig beírni a jelszót akkor sudo su-val kezdjük a jelszó beírásnál nem kell megijedni, hogy nem látszódik az amit írunk ez is egy védelem a Linux felől, hogy még azt se lássa az adott személy, hogy hány karakterből is áll a jelszavunk.

Ha ez megtörtént akkor hozzá csatoltuk az új forrásunkat. Ezek után másoljuk ki azt, hogy sudo apt-get update és nyomjunk egy entert. Az update hatására elkezd lefutni egy lista azzal találja meg az új csomagokat.

Ha ez befejeződött akkor írjuk be a következőt:

sudo apt-get install nvidia-340 -y

Ennek hatására elkezdi telepíteni a drivert. Befejezés után sudo reboot újraidítás után nem is kell állítani semmit se ,mert a driver hatására a videó kártyánk beállítja magának a felbontást!

Forrás: http://linuxmint.hu/blog/2015/01/nvidia-grafikus-kartya-telepitese

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése