2015. július 13., hétfő

NVDA az ingyenes, nyílt forráskódú képernyőolvasó

Mi is az az NVDA?

A NonVisual Desktop Access (NVDA) egy ingyenes, nyílt forráskódú képernyőolvasó program a Microsoft Windows operációs rendszerhez. A szoftver lehetőséget nyújt Windowst futtató számítógépek használatához vakok és gyengénlátók számára. Segítségével a felhasználó követni tudja a képernyőn történő eseményeket, melyeket az NVDA az operációs rendszer lekérdezésével egy beszédszintetizátor által juttat el a felhasználóhoz.


Kiknek ajánljuk a programot?

A felolvasó program egy vak vagy gyengénlátó felhasználónak elengedhetetlen kelléke a számítógép könnyű használatához. Segítségével munkát végezhet, kapcsolatot tarthat ismerőseivel, egyszóval kihasználhatja a technika adta lehetőségeket.

Az NVDA programot viszont nem csak a látássérült felhasználóknak ajánljuk. Hasznos segítség lehet bármilyen szoftver fejlesztőnek, aki akadálymentes szoftvert vagy akadálymentesített weboldalt szeretne létrehozni. A beszédnéző funkció bekapcsolásával a képernyőolvasó megjeleníti a kimondandó szöveget a képernyőn is, így a látó fejlesztő követheti a gépi beszédként elhangzó információkat az akadálymentesítés alatt.


Általános Jellemzők

Az NVDA beszédszintetizátor segítségével hozzáférést biztosít a Windows operációs rendszerhez, valamint számos egyéb alkalmazáshoz vakok és gyengénlátók számára.

Főbb jellemzői:
  • Telepítés nélküli futtatás egy USB vagy hordozható eszköz használatával
  • Webböngészés a Mozilla Firefox 3 használatával
  • Könnyen használható, beszédtámogatást nyújtó telepítő
  • Email-ek használata a Mozilla Thunderbird 3 program segítségével
  • A Microsoft Internet Explorer program alap szintű támogatása
  • Alapvető támogatás a Microsoft Outlook Express / Windows Mail programok használatakor
  • Alapvető támogatás a Microsoft Word és Excel használatakor
  • A vakbarát Java alkalmazások támogatása
  • alapvető támogatás az Adobe Reader program használatakor
  • alapvető támogatás az IBM Lotus Symphony program használatakor
  • A Windows Parancssor és konzolos alkalmazások támogatása
  • Az egérmutatónál lévő szöveg automatikus bemondása és választható hangjelzés az egér pozíciójának megállapításához
  • a Freedom Scientific valamint a BRLTTY drivereket használó braille kijelzők támogatása

Honosítás

Fontos, hogy az emberek a világ bármely részén, nyelvi korlátok nélkül, egyenlően hozzáférhessenek a különböző, a technológia nyújtotta lehetőségekhez. Az NVDA jelenleg több mint húsz nyelvre lett lefordítva, többek között: Brazil Portugál, Horvát, Cseh, Finn, Francia, Galíciai, Német, Magyar, Olasz, Japán, Portugál, Orosz, Szlovák, Spanyol, Hagyományos Kínai, Afrikai, Lengyel, Tájföldi, Ukrán és Vietnám.


Beszédszintetizátor Támogatás

Az üzenetek és a felhasználói felület többnyelvűsége mellett az NVDA lehetőséget bisztosít a tartalom megfelelő nyelvű felolvasásához, amennyiben a használni kívánt beszédszintetizátor képes az adott nyelven megszólalni.

Az NVDA tartalmazza az eSpeak, egy ingyenes, nyílt forráskódú és többnyelvű beszédszintetizátor programot. Ezen kívül az NVDA használni tudja a SAPI4 és SAPI5 beszédmotorokat a beszéd előállításához, valamint az Audiologic beszédszintetizátort.

Forrás: http://www.nvda.hu/

1 megjegyzés:

  1. Kedves Zotya!
    Ez a program tud magyar nyelvű pdf fájlokat is felolvasni?
    Üdvözlettel:
    Csöppentyű

    VálaszTörlés