2015. április 4., szombat

Csendes táp

Ha a PC-nek van teljesítménye akkor melegszik. Ha melegszik, akkor gondoskodni kell a keletkező hő elszállításáról. Ezt hatékonyan csak aktív hűtéssel tudjuk biztostani, ami zajjal jár. A passzív hűtés hangtalan, de nem hatékony. 

Tapasztalat: már egy kis légmozgás is jelentősen javítja a passzív hűtés hatásfokát. Tehát készítsünk ilyet. 

Hozzávalók:

1 db csendes táp (FSP Zen 400W passzív hűtésű tápegység)
1 db csendes ventilátor (Noctua NF-S12B ULN 120mm Fan 700/500RPM)
4 db láncszem
4 db M3-as alátét
4 db M3-as távtartó (kb. 1"-os hossz)
8 db M3-as csavar

Csökkentsük gépünkben a zajforrások számát minimálisra (1-re). Ennek a zajforrásnak legyen a lehető legkisebb a hangja a lehető legjobb teljesítmény mellett. Ha a ventilátormérete kicsi, akkor a fordulatszáma nagy kell hogy legyen ha azt akarjuk, hogy érdemben legyen már légmozgás. Ez nagy zajjal jár. Ugyanolyan légszállítás elérésére tehát jobban járunk, ha egy nagyobb ventilátort választanunk, ami lassabban forog, tehát kevesebb zajt produkál. A rendszer ventilátoraként egy: Noctua NF-S12B ULN 120mm Fan 700/500RPM ventilátort találtam. A ventilátor figyelemreméltó teljesítménnyel bír: 500-as fordulat/perc mellett 38,2 m³ levegőt mozgat át egy óra alatt 5 dB(A)-es hang kíséretében csendes üzemmódban, és  normál üzemmódban 700 RPM-el 56,9 m³/h levegőt tol át magán 6,8 dB(A) zajjal.

Egy távtartó csodákra képes. A gépet mindössze ez az egy csendes ventilátor hűti majd aktívan. Ennél a rendszernél csak szélzaj hallatszik az is csak 30 cm-nél közelebbről hallható. Viszont ennek a ventilátornak is van (lesz) hangja, ha közvetlenül rács mellé építik be. A levegő elnyíródik a rácson és ez kelti a hangot, mert elemelve a rácstól a ventilátort ez a hang megszűnik. Ezért érdemes egycolos távtartóval beépíteni a ventilátorokat, ha már használnunk szeretnénk a rendszerünkben.

A ventilátorhoz jár 4 darab szilikon rögzítő, ami az esetleges berezonálást gátolja meg, ezzel is csökkentve a zajszintet. A távtartók és a ventilátor közzé összekötő elemként én 4 darab láncszemet használtam. Így a szilikonos rögzítőkkel egy rugalmas felfüggesztést kapott a ventilátor.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése