2015. április 6., hétfő

Mini Metro - Itt az új őrület

A legújabb internetes játék főleg a közlekedésrajongóknak kedvez. A lényege minél nagyobb metróhálózatot építeni.


A Mini Metro egy feltörekvő minimalista metróhálózat-építő játék. A kisváros az elején mindössze három összekapcsolatlan állomással rendelkezik. A játékos feladata ezek között vonalakat húzni, így kötve össze azokat metróvonalakkal. A vonalak megrajzolásán kívül minden automatikusan működik, a metrók fel-alá ingáznak, az utasok maguk döntik el, melyik metróra szállnak, hogy a leggyorsabban eljussanak úti céljukhoz. Azonban a város folyamatosan növekszik és ezzel együtt az utazni vágyók száma is. A kérdés: meddig vagy képes úgy üzemeltetni a hálózatot, hogy az ne omoljon össze az egy állomáson várakozó túl sok ember miatt?
A Mini Metro már letölthető PC-re, Mac-re, Linuxra, és hamarosan érkezik iOS-re is, addig is a honlapon lehet játszani az online verzióval.

Nézzük, hogyan működik a részletekben!

Először is a játékban többféle állomás létezik, melyeket különböző formákkal jelölnek. Az állomások mellett megjelenő kisebb fekete formák jelképezik az utasokat, amelyek olyan alakúak, amilyen formájú állomásra utazni szeretnének. Amint kihúzunk egy metróvonalat két állomás között, elindul rajta egy kis téglalap, amely a metrókocsink. Láthatjuk rajta halványan az utasokat, így tudjuk, hogy mennyire van tele. Minden metrókocsi nyolc utast tud szállítani, azonban a későbbiekben bővíthetjük majd a szerelvényeket újabb és újabb kocsikkal. Az újabb és újabb állomások folyamatosan jelennek meg, amelyeket minél hamarabb be kell kötni a hálózatba.

A térképen, amit kapunk, található még egy folyó, ami alatt alagutakat tudunk építeni, de csak korlátozott számban, ezt a program mindig jelzi, hogy van-e lehetőségünk a folyó alá építkezni. Arra viszont ügyeljünk, hogy a lehető legrövidebb alagutakat építsük, ugyanis ezeken a vonatok lassabban haladnak át.

Lehetőség van természetesen a vonalak bővítésére, hosszuk csökkentésére, megszüntetésükre, de még a teljes útvonal-módosításra is. Ehhez csak valamelyik végállomást kell a kurzorral megfognunk és a kívánt állomásokon átvezetnünk. Annyi korlátot szab a játék, hogy két vonal állomás nélkül nem keresztezheti egymást, erre oda kell figyelnünk.

A hálózaton kívül figyelni kell még a jobb felső sarokban található órára. Ez folyamatosan jelzi, milyen nap és milyen napszak van, ami alapján számíthatunk nagyobb és kisebb utasterhelésre. Arra is jó még ez a kis óra, hogy várhassuk a hétfőt, ugyanis minden újabb hét elején kapunk fejlesztési lehetőségeket: egy újabb vonal építése (ugyanis alapvetően maximum három vonalat építhetünk), egy vonat egy kocsival való bővítése, egy állomás kapacitásának bővítése, vagy például egy vonat sebességének a növelése. A választásunkat alaposan megfontolhatjuk, amíg nem döntöttünk, a játék megáll, akár szótározhatunk is, ugyanis a játék angol nyelven fut.

A játéknak akkor van vége, amikor az egyik állomáson már túl régóta vár túl sok utas. Ilyenkor az állomás körül megjelenik egy szürke kör, ami elkezd elvékonyodni körben, és amikor elfogy, akkor már nincs mentési lehetőség.

A játék végtelen lehetőségek tárházát rejti, épp ezért zseniális. Akármennyit játszunk vele, nem lesz ismétlődés, mindig van egy állomás, ami pont rossz helyen jelenik meg és emiatt szervezhetjük át a hálózatot. A függőség garantált, ha az ember egy kicsit is vonzódik a logikai játékokhoz és/vagy a közlekedéshez.

Forrás: http://iho.hu/hir/mini-metro-a-jatek-neve-es-fuggoseget-okoz-140312

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése