2016. április 27., szerda

Ecosphere

Az EcoSphere NASA-fejlesztések eredménye. A sugármeghajtással foglalkozó laboratórium tudósai olyan önfenntartó rendszerek után kutattak, melyekben az űrhajósok élhetnek egy hosszú űrutazás alatt. Ebből a kutatásból jött létre az EcoSphere: egy olyan zárt ökoszisztéma, melyben az állatok és a növények tökéletes harmóniában élnek egymással. Ha sikerülne megfejteni, hogy miként lehetne az emberi létet is fenntartani egy ilyen zárt rendszerben, akkor olyan űrállomások épülhetnének, melyek segítségével felfedezhetnénk a teljes naprendszert, és talán egy napon egy másik bolygón is élhetnénk.

Üvegbe zárt világ

A zárt ökorendszer egy olyan tartály, mely tartalmaz mindent, ami az élethez szükséges, és képes önmagát évekig fenntartani, külső beavatkozás nélkül.

Az EcoSphere pontosan egy ilyen rendszer, a földi élet miniatűr modellje. Tartalmazza a bolygónkon megtalálható valamennyi alapvető elemet – a levegőt, a vizet, a földet és az életet. Minden EcoSphere belsejében aktív mikroorganizmusok, algák, rákok és hy szűrt tengervíz található. Mivel az EcoSphere önfenntartó rendszer, nem igényel külső beavatkozást, csak közvetett természetes vagy mesterséges fényt ahhoz, hogy Ön évekig csodálhassa a tudomány és a művészet lenyűgöző ötvözetét, szépségét és harmóniáját.

Hogyan működik?

Az életfunkciók az EcoSphere belsejében épp úgy működnek, mint a Földön. A rákok kilégzés során szén-dioxidot bocsátanak ki, az algák felhasználják ezt a szén-dioxidot és a napfényt, hogy oxigént termeljenek. Csak akkor tudnak oxigént termelni, ha van fény. Sötétben a rákok és a baktériumok felhasználják az oxigént, miközben további nem termelődik. Ha túl sok növény és állat lenne, a rendszer elpusztulna, mert éjjel elfogyna az oxigén. A rákok az algákkal és a baktériumokkal táplálkoznak, sőt, még a saját levedlett kitinvázukat is megeszik. Semmi nem megy kárba!

Az EcoSphere-ben található még Gorgonia, illetve kavics és kagylók, melyek a mikroorganizmusok számára nyújtanak búvóhelyet a rákok ellen. Mivel az EcoSphere-ben lévő élőlények úgy használják erőforrásaikat, hogy környezetük ne szennyeződjön be vagy népesedjen túl, ezért az EcoSphere csak minimális odafigyelést és karbantartást igényel.



Az EcoSphere-t 15-25°C között kell tárolni. A 25°C feletti hőmérséklet túlzott stresszt okoz a rákok számára, a 15°C alatti pedig lelassítja az anyagcseréjüket. Ne hagyjuk, hogy a hőmérséklet szabálytalanul ingadozzon.

Ne helyezzük az EcoSphere-t televízió, sztereó-berendezés vagy kandalló tetejére, illetve radiátor vagy ventillátor közelébe.

Az EcoSphere-nek napi 6-12 óra közvetett fényre van szüksége természetes vagy mesterséges forrásból. Közvetlen napfénynek ne tegyük ki az EcoSphere-t, mert attól az algák nőni kezdenek, ami felborítja a rendszer kémiai egyensúlyát és megöli a rákokat.

Tisztítás: időről időre előfordulhat, hogy az üvegfal belsején vékony nyálkaréteg képződik, melyet szeretnénk eltávolítani. A mikroorganizmusok egyes fajtái tudnak ilyen réteget képezni, mely a rákok számára tápértékkel bír. Az Ecosphere-hez tartozik 2 mágnes. Az egyik a tartály belsejében, a másik a csomagolásban található. A belső mágnes egyik oldala fekete, a másik tört fehér. A tört fehér oldal felülete érdes, ezáltal alkalmas az üvegfelület tisztítására. A külső és belső mágnes vonzza egymást, miután összetapadtak, a külső mágnes üvegfelületen történő mozgatása révén a belső mágnes megtisztítja az üvegfelületet.

A termékre és az élővilágra a gyártó 6-12 hónap garanciát vállal, de akár több évig is működőképes a rendszer.

Ornárium

Az Ecosphere gyártója kb. 5 évvel ezelőtt fejlesztette ki az Ornáriumot, mely az EcoSphere-hez hasonlóan egy önmagában zárt, vízinövényekből álló élővilág, csak rákok nélkül. Működésük megegyezik az EcoSphere-rel: a növények és a moha az ásványokból táplálkoznak, amik a tengervízben találhatóak. Baktériumok és mikroorganizmusok gondoskodnak a tisztaságról. Az oxigént a rendszerben a növények biztosítják fotoszintézissel, a kintről jövő fény hasznosításával. Az Ornáriumok élettartama akár 5-10 év is lehet, a fényviszonyoktól és hőmérséklettől függően.



Forrás: http://akvariuminstall.hu/index.php?m=17498

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése