2016. április 12., kedd

Sandboxie

Mi is ez a Sandboxie? Egy remek kis alkalmazás, ami erősen javasolt mindenki számára, aki használ internetet, és sokszor látogat meg olyan oldalakat, melyek tartalma kétségbe vonható, illetőleg akik szeretnek sokmindent kipróbálni, de félnek a program okozta meglepetéseltől.

A Sandboxie-ről röviden: A sandboxie egy kis alkalmazás, aminek a célja, hogy elkülönített memóriaterületen a rendszertől 100%-ban elszeparált részen futtasson alkalmazásokat, vagy a böngészőt. Ennek jelentősége az, hogy a Sandboxie-ba indított programok semmilyen kárt nem tudnak okozni a számítógépben, hiszen teljesen ki vannak zárva a rendszerből. Miért jó ez? Így bármikor minden veszély és kockázat nélkül kipróbálhatunk bármit, vagy megnyithatunk olyan weboldalakat, amiket egyébként nem mernénk megnyitni.

Hasonlít egy virtuális rendszerhez, de mégsem, mert ez a program nem egy virtuális operációs rendszert kínál, hanem saját rendszeren belül használhatjuk annak ablakaiban, sokkal kevesebb erőforrást igényel, mint egy virtuális rendszer használata, mégis nagyon praktikus.

A Sandboxie segítségével virtuális környezetben futtathatunk bármely feltelepített szoftvert, amivel elszigetelhetjük a rendszerünktől a futtatási környezetet. Kényelmesen használhatjuk például böngészésre, levelezésre amelynek az az előnye, hogy tökéletesen megakadályozhatjuk a különféle kémprogramok és ártalmas szoftverek beépülését a Windows környezetbe. A Sandboxie mindezeket egy virtuális meghajtó (Sandbox) létrehozásával éri el, ahova a használt szoftverek beállításait menti el. 



A program az internetes szörföléshez nyújt biztonságos közeget.

Minden, amit letöltünk, a program használatával előbb egy izolált közegbe kerül (a "homokozóba"). Így a programok csak engedélyt követően férhetnek hozzá a fájljainkhoz, vagy az operációs rendszerhez.

Böngészés után töröljük a "homokozó" által "begyűjtött" (kiszűrt, felfogott) fertőzéseket. Ennek következtében kémprogramoktól, trójaiaktól, rosszindulatú programoktól, stb. mentesen netezhetünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése