2016. április 28., csütörtök

Húsevő növények - Vénusz légycsapója

A húsevő növények kifejezés egy egész növény csoportot jelent, több száz fajtával, méghozzá olyan növények csoportját, amelyek a hagyományostól eltérően állati fehérjékkel táplálkoznak.

Ezek a növények a világ különböző részein élnek, ám különös táplálkozási szokásuk abból fakad, hogy az adott területen a talaj nitrogénben szegény, így a növények ezt a különböző rovarokból nyeri ki.

Dionaea muscipula

A Vénusz légycsapója az egyik legkedveltebb húsevő növény hazánkban, hiszen különleges rovarfogó technikájával kivívta magának a figyelmet.

Levelei az évek során egy speciális csapdává módosult, így amint egy kis rovar bemászik a csapdába, az villámsebesen becsukódik.

A Vénusz légycsapója kedveli a világos, de közvetlen napfénytől mentes helyeket, bár egy kis napsütés hatására a levelek színe megváltozik. Télen helyezzük a növényt egy világos 5-10 fokos helyiségbe.

Nyáron öntözzük bőven, sőt állítsuk cserepét egy tálkába, amelyben mindig legyen 1-2 cm víz. Télen mérsékeljük a locsolást, ugyanakkor fontos az állandó magas páratartalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése