2016. május 3., kedd

Usenet

No torrent ha Németországban vagy

Tegnap az IT guy UseneXT-et nyomott a munkahelyen. Kissé ledöbbentem, mert a katonai berkekből származó jóember szinte minden lehetséges program telepítését tiltja a céges gépekre a külső veszélyek miatt (!), de azért ő a munkahelyről nyomja az usenet letöltést - ami önmagában nem fog a céges hálózatban károkat okozni, csak az irónia kedvéért.

Nemrég olvastam a statisztikát, hogy sok magyar van itt Németországban, és ugye hozzuk magunkkal a régi berögzült szokásainkat, a fiatalok többek között a torrentezést. Nem a torrentezés jogszerű mivoltát akarom a blogban megvitatni, hanem azt, hogy milyen veszélyei vannak a torrent-en keresztüli letöltésnek itt Németországban.
  1. Az első és legfontosabb, hogy jó sok pénzre beperelhetik a torrentezőkre vadászó ügyvédi irodák azt, akit csak részlegesen is, de rajtakapnak egy kis torrentezésen. Kollégám a szilveszteri buli alkalmával töltött le pár éve egy Bravo Hits albumot, rajta egy Bushido számmal, csak 400 eurójába került a Bushido ügyvédjétől jött fizetési felszólítás...
  2. Ha a gyerek torrentezik, a szülő a felelős a csemete tetteiért, első körben az, akinek a nevén van az internet előfizetés. Itt nem tökörésznek, hogy a gyerek kiskorú, meg a szülő nem tudott a letöltésről. Itt fizetsz vagy mehetsz pereskedni.
Mit tehetsz az ellen, hogy nehogy megbüntessenek?
  1. Lemondasz a torrentezésről. Ugye ez abban az esetben lehetetlen, ha szinkronos filmet, sorozatot akarsz nézni, mivel itt magyar nyelvű forrás nincs.
  2. Veszel egy VPN szolgáltatást, és a torrentezős adatforgalmat teljes egészében egy magyarországi VPN szerveren keresztül folytatod, hogy csak a magyar IP-t láthassa bárki is.
  3. Ha nem magyar nyelvű dolgokra van szükséged, akkor átnyergelsz az USENET-re és a zenét, sorozatot (szigorúan eredeti nyelvűt) onnan töltöd le, mivel az ügyvédi irodák megbízói ezt a csatornát nem tudják kontrollálni.
Ingyenes usenet letöltés

A keresőkifejezések között egyre többet szerepel az "ingyenes usenet letöltés". El kell hogy szomorítsak mindenkit, ingyenes letöltés nincs. Az usenet előfizetés éppen azért kerül pénzbe, mert kifizetjük a rendelkezésünkre adott sávszélességet, amin az egyes posztokat letölthetjük. A szolgáltatóknak pénzbe kerül a sávszélesség és a tárhelykapacitás. Ezért kell fizetni.

Ingyenes usenet csak a szöveg posztok esetében van, arra lehet használni a Google usenet szolgáltatását, akár webes felületen keresztül is.

Hol lehet keresni a tartalmak között?

Minden szolgáltatás, ahol nagy adatmennyiség vagy információ található meg, csak akkor ér valamit, ha a keresett dolgokat meg is találjuk. Az useneten sincs másképp. Itt is keresőket érdemes használni.

Az első kereső, amit személy szerint használtam, és még mindig használatban van, az a Binsearch. A találatokat jól lehet rendszerezni az által, hogy megadjuk az oldalankénti maximum találatszámot, ill azt is, hogy hány napos fenntartási időn (retention time) belül keressen. A letöltésre szánt posztokat egy nzb file-ba lehet összerakni, amit aztán az egyik olvasó programmal le is tölthetünk.

Egy másik nagyon hasznos kereső, az NZBClub. Ennek egyik nagy előnye, hogy a jelszóval védett tartalmakat ki lehet szűrni. Ezzel időt és vesződséget lehet megtakarítani. Persze ha valaki tudja a jelszót, amivel az adott tömörített adatállomány kicsomagolható, az természetesen ezeket az anyagokat is töltheti.

Forrás: http://usenetuser.blog.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése