2016. május 15., vasárnap

Windows 10 Upgrade tiltása egyszerűen és gyorsan

A frissítések és javítások arra valók, hogy az ismert hibákat ismeretlenre cseréljük.




A Windows 10 2015. július 29.-i indulása óta több mint 200 millióan frissítettek már a Microsoft új operációs rendszerére, de különböző okok miatt nagyon sokan kivárnak, illetve feltehetően egyelőre nem is akarnak ezzel foglalkozni. Ezzel együtt sokakat zavar a tálcán megjelenő „Get Windows app” ikon és legyünk őszinték, meglehetősen erőszakos módon, olykor a törlés ellenére is visszatér.

A GWX Control Panel egy ingyenes program, mely segítségével könnyedén elvégezhetjük a számunkra kényelmes és biztonságos beállításokat, illetve tilthatjuk vagy engedélyezhetjük a tolakodó alkalmazás működését.

Hogyan?

Töltsük le a GWX Control Panel alkalmazást, fogadjuk el a feltételeket, telepítsük, majd indítsuk el.



A megnyitott alkalmazás bejelölt részénél egyszerűen kiolvasható, hogy a Get Windows 10 app ikon már megjelent a Tálcán, az Upgrade engedélyezve van éppúgy, mint a Windows 10 ajánlott beállításai. Továbbá a jobb oldalon láthatjuk, hogy a rendszeren megtalálható a Windows 10 download mappa, mely jelen állapotban 1.7 GB méretű, illetve az is látható, hogy egyelőre hiányzik a kollekcióból a $Windows.~WS mappa, illetve a Windows frissítés automatikusra van állítva. Mindezek együtt azt jelentik, hogy a Windows 10 lényegében készen áll a frissítésre.



Megjegyzés: Sokak számára a megnyitott angol nyelvű alkalmazás kezelése nem fog gondot okozni, de néhány felhasználónak probléma lesz ezen a nyelven a kezelőfelület beállítása, éppen ezért a legtöbb angol felirat mellett, amennyiben a helyes értelmezés szükségessé teszi, jelezni fogom a kapcsoló rövid magyar megfelelőjét.

A program használata

A már megnyitott program felületén először kattintsunk a Click to Disable “Get Windows 10 App“-ra, ezzel töröljük a tálcán megjelenő ikont…


…a következő ablakban kattintsunk a Click to Delete Windows 10 Download Folders/Windows 10 Letöltések mappa törlése gombra, ezzel a kapcsolóval töröljük a $Windows.~ BT és $Windows.~WS mappákat…




…most kattintsunk a Click to Change Windows Update Settings/Windows frissítési beállítások megváltoztatása gombra…


…a felugró ablakban módosítsuk a frissítési beállításokat. Az első és az utolsó opció nem ajánlott, egyrészt az első letilt minden frissítést, ami nem kívánatos, a negyedik meg automatikusan letölt mindent, mely ebben az esetben szintén nem járható út, ezért jelöljük ki a második Check for updates but let me choose whether to download and install them/Frissítések keresése, de én döntöm el, hogy letöltöm és telepítem-e azokat, vagy a harmadik Download updates but let me choose whether to install them/Frissítések letöltése, de én döntöm el, mikor telepítem azokat opciót. A kettő közül a választás már informatikai jártasság, hozzáértés és ízlés kérdése, ezzel együtt a második megoldás kijelölését javaslom.



A következő lépésben lehetőségünk van az ajánlott beállítások letiltására a Click to Disable Non-critical Windows 10 Settings/Windows 10 ajánlott beállításainak letiltása gombra kattintva.


A Click to Enable Monitor Mode/Nyomkövetés engedélyezése lehetőséget mindenkinek ajánlom bekapcsolni, ugyanis a program a beállításoknak megfelelően tiltja a Windows 10 upgrade lehetőséget és a hozzátartozó fájlok önálló települését…


…ezt követően kattintsunk a Click to Prevent Windows 10 Upgrades/Windows 10 updrade megelőzése opcióra…


…majd a Click to Delete Windows 10 Program/Windows 10 program törlése gombra kattintva töröljük a C:\Windows\System32\GWX mappát, a felugró ablakban kattintsunk a Yes-re…



…most kitakarítjuk a Windows Update gyorsítótárat a Click to Clear Windows Update Cache opcióra kattintva, majd mindkét felugró ablakban kattintsunk az Igen gombra és indítsuk újra a rendszert…





…a gyorsítótárat rejtő mappa egyébként a C:\Windows\SoftwareDistribution\Download útvonalon található és időnként (hetente) nem árt manuálisan is törölni a mappa tartalmát.

Fontos: csak a Download mappa tartalmát szabad törölni, magát a mappát nem.



Miután minden beállítással végeztünk, az alábbi eredményt kell látnunk, ha nem ezt látjuk, kezdjük előlről a beállításokat.


Végszó

Amennyiben hónapok múlva, de még 2016. július 29-e előtt, meggondoljuk magunkat és úgy döntünk, frissítünk Windows 10 kiadásra, akkor a fenti módosítások és beállítások ellenére is rendelkezésünkre áll a frissítési lehetőség. Annyi a teendőnk, hogy a programot megnyitjuk és minden olyan opciót, melyet letiltottunk, ismét engedélyezünk.

Ennyi volt a rövid bemutató, most már mindazok a felhasználók, akik nem kívánnak a közeljövőben Windows 10-re frissíteni, könnyedén és véglegesen meg tudnak szabadulni a tolakodó alkalmazástól, illetve szabályozni tudják magát a frissítést anélkül, hogy az ott ülne zavaró módon a Tálcán.

Miért jobb a GWX Control Panel, mint más megoldások? (idézet a program eredeti oldaláról):
  • Egyes módszerek csak átmeneti eljárások, azaz a Windows következő indításáig érvényesek, illetve állandó felhasználói figyelmet igényelnek arra, hogy az app nehogy ismét megjelenjen.
  • Egyes megoldások nem biztonságosak (különösen akkor, ha ez a Windows Update letiltásával jár).
  • GWX Vezérlőpult nem csinál semmi különöset. Ez csak egy egyszerű, biztonságos és működő alkalmazás.
  • GWX Vezérlőpult egy önállóan futtatható app, melyet telepíteni kell.
  • GWX Vezérlőpult rendelkezik digitális aláírással.
Ezzel lényegében végeztünk is, aki szeretne többet tudni a programról, az kattintson az utolsó Click to Display the user guide gombra, mely elviszi a program oldalára, ahol bővebb információt kap a programról.


A program törlése

Miután már nincs szükség a programra, navigáljunk el a C:\Program Files (x86)\UltimateOutsider mappához, nyissuk meg, kattintsunk az Uninstall alkalmazásra és töröljük a programot.


Forrás: http://dirtywindows.hu/2016/02/14/windows-10-upgrade-tiltasa-egyszeruen-es-gyorsan/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése